Vroeger

Rijksmonument

Ons huisje is een Rijksmonument en is gebouwd als Douane-informatie kiosk van de ANWB in 1938. Architect Bert Schultheiss heeft het huisje ontworpen, in de stijl van het Nieuwe Bouwen. Het gebouwtje is gelegen aan Plein Mooi Nederland en functioneerde als toeristisch informatiekantoortje en grenswisselkantoortje. Het is gebouwd bij de voormalige grens met Duitsland. In dit gebied bloeide rond de eeuwwisseling het toerisme op, met name door het prachtige landschap in deze omgeving. De heuvelrug was een van de grootste trekpleister van het land. Toen in 1940 de Duitse tanks via de Rijksstraatweg Nederland binnen kwamen verloor het huisje zijn toeristische functie.

Bij het huisje buigt de Van Randwijckweg af van de doorgaande Rijksstraatweg en loopt naar boven over de heuvelrug. Over de Van Randwijckweg liep vroeger de bergspoorlijn naar Berg en Dal en over de Rijksstraatweg liep een stoomtram naar Duitsland. Het huisje is geklemd tussen deze twee straten, aan het einde van een reeds bestaande keermuur die het hoogteverschil tussen beide straten opvangt.

Info A4 2
Rijkstraatweg

Grensverlegging

Veel Nederlanders in de hogere kringen droomden na de oorlog van verregaande annexatie van Duits grondgebied. Sommigen droomden van een twee keer zo groot Nederland. De regering heeft in de periode 1945-1949 dan ook alles in het werk gesteld om de landsgrenzen een flink eind oostwaarts op te schuiven. Uiteindelijk gingen in 1949 de Britse en Amerikaanse bezetters van Duitsland akkoord met een kleine grenscorrecties, waaronder de Duivelsberg bij Beek-Ubbergen. Ons huisje kwam hierna een stuk verder van de Duitse grens af te liggen.

Ijshuisje Info 1

Andere bestemmingen

Nadat de ANWB uit het huisje verdween, heeft het huisje in de loop van de jaren andere bestemmingen gekregen. Het is in de jaren zestig en zeventig een friettentje geweest waar men 'frieten van Miep' kon kopen. Ook is het een tijdje een distributiepunt geweest van de Gelderlander. Voor M'ijsjes het huisje omtoverde tot ijshuisje stond het huisje leeg. Daarvoor gebruikte kunstenares Femmie den Ouden het beneden deel van het huisje als atelier en boven als expositieruimte.

IJsfiets

In 2010 is ijsmeisje Marilyn begonnen met het verkopen van ambachtelijk schepijs vanuit een nostalgische ijsfiets in Beek en omgeving. De ijsjes verkochten goed waarna ze na vijf jaar opzoek ging naar een vast plekje voor de ijsverkoop. Ze fietste vaak langs het toen leegstaande pandje aan de Rijksstraatweg en was verliefd...

M'ijsjes

Vol enthousiasme startten in mei 2015 Floor, Dorien en Marilyn ijssalon M'ijsjes in de voormalige kiosk.
Vanaf 2016 runnen Floor en Marilyn samen met veel plezier het zaakje, want van ijsjes worden mensen blij. Een heerlijke bestemming voor het zo lieftallige huisje!

11081285 354451208095849 8147603992237066713 N
Uithangbord2